Magnezyum çeşitli gıdalarda doğal olarak bulunur, takviye olarak bulunur ve antasitler ile müshillerin bir bileşenidir.Mineral, proteinlerin ve güçlü kemiklerin oluşturulması, kan şekerinin, kan basıncının, kas ve sinir fonksiyonlarının düzenlenmesi gibi vücutta çeşitli kimyasal reaksiyonların gerçekleştirilmesinde 300'den fazla enzimin desteklenmesinde önemli bir rol oynar.Magnezyum ayrıca kasları kasıp kalbin düzenli atmasını sağlayan bir elektrik iletkeni olarak da görev yapar.
Vücudumuzdaki magnezyumun yarısından fazlası kemiklerde, geri kalanı ise vücudun çeşitli dokularında depolanır.
Önerilen Tutarlar
19-51+ yaş arası yetişkinler için Önerilen günlük miktarı (RDA), erkekler için günlük 400-420 mg ve kadınlar için 310-320 mg'dır. Hamilelik günlük yaklaşık 350-360 mg ve emzirme 310-320 mg gerektirir
.
Tükettiğimiz bazı doğal gıdalar bile, günlük almamız gereken mağnezyumdan çok daha az mağnezyum içerir.
Magnezyum
ve Sağlık
Magnezyum vücudun birçok bölümünün düzgün çalışmasını sağlayan önemli bir faktördür: kalp, kemikler, kaslar, sinirler ve diğerleri.Yeterli magnezyum olmazsa bu alanlar arızalanır. Bu, magnezyum eksikliğinin veya düşük magnezyum diyetinin sağlık sorunlarına yol açtığını ortaya koyan araştırmada özetlenmiştir.
Hastalıkların önlenmesi için iyi bir kural, magnezyum açısından zengin bazı gıdaları içeren günlük bir diyet yemek ve kan seviyeleri düşükse, bir doktor tarafından eksikliğin düzeltilmesi yönünde bir takviye almaktır.
Magnezyum
ve D vitamini etkileşimi
Kemik sağlığına yönelik bir vitaminde magnezyumun yer aldığını görmenizin nedeni, mineralin D vitamininin aktif formuna dönüştürülmesinde önemli bir rol oynamasıdır. D vitamini üreten ve parçalayan enzimler magnezyum gerektirir. Magnezyum ayrıca karaciğer ve böbreklerin D vitaminini metabolize etmesine de yardımcı olur. Bu nedenle, magnezyum eksikliği, D vitamini takviyeleri alınsa bile vücudun D vitamini kullanma yeteneğini azaltabilir ve bu da kalsiyum emilimini olumsuz yönde etkileyebilir. Magnezyum eksikliği durumunda yüksek miktarda D vitamini ve kalsiyum takviyesi alımı, potansiyel olarak kanda yüksek kalsiyum ve fosfor düzeylerine ve kan damarlarında kireçlenmeye (bazen kronik böbrek hastalığı ve koroner arter hastalığında görülen bir durum) yol açabilir. [11]
Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Araştırması (NHANES) verilerinden elde edilen araştırmalar, gıdalardan veya takviyelerden daha yüksek magnezyum alımının, D vitamini eksikliği riskinin önemli ölçüde azalmasıyla ilişkili olduğunu göstermektedir. [12]
Eksiklik
Magnezyum doğal olarak çeşitli gıdalarda ve bazı takviyeli gıdalarda bulunmasına rağmen, bazı araştırmalar topraklarda magnezyum seviyelerinin önceki yıllara göre daha düşük olabileceğini ve gıda işlemenin, minerali içeren bitkisel gıdalardaki magnezyum içeriğini azaltabileceğini öne sürüyor. [13] Düşük ila orta dereceli bir magnezyum eksikliğinin gözle görülür semptomlara neden olması muhtemel değildir. Vücut aynı zamanda idrarla atılan miktarı sınırlayarak ve bağırsakta daha fazla magnezyum emerek depolar azaldığında magnezyum seviyelerinin korunmasına da yardımcı olur. [4] Bununla birlikte, ulusal beslenme araştırmaları her yaştan Amerikalının çoğunun önerilen miktarlardan daha az yediğini göstermektedir. [14] Ayrıca, mineralin çoğu doku ve kemiklerde depolandığından, kandaki normal magnezyum seviyesi vücuttaki toplam magnezyum seviyelerini doğru bir şekilde tahmin etmeyebilir. Bazı magnezyum eksikliği türleri normal kan seviyesini gösterir. [15]
Eksiklik belirtileri şunları içerir:
Yorgunluk, halsizlik
İştahsızlık
Bulantı kusma
Ciltte uyuşma veya karıncalanma
Kas krampları
Nöbetler
Anormal kalp atış hızı
Doğal gıda kaynakları yeterli miktarda Magnezyum içermez, bu nedenle günlük magnezyumu almanız, sağlığınızı kazanmanın bir yolu olabilir.
Ağızdan alınan magnezyum takviyeleri yerine ciltten kolayca emilen ve suda çözünen topikal krem veya losyonları her gün kullanabilirsiniz.
Daha güçlü kemikler ve sağlıklı bir uyku için dıştan içe doğru Magnezyum içerikleri hastalıkların önlenmesi ve bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olabilir.
Bu yüzden ,Türkiye’ de bir çok marka, Mağnezyum Klorür’ün sudaki çözeltisini “Mağnezyum Yağı” adı altında pazarlamaktadır. Ne yazık ki, Healinghand dışında, başka hiç bir firma bu kadar değerli bir minerali “Losyon “ ya da " krem" şeklinde formüle edip, insanımızın faydasına sunmamiştir.
- Healinghand Magnezyum Losyonu
yüzde yüz bitkisel ve sürdürülebilir kaynaklı,
toksik olmayan kimyasallar
hızlı emilen ,nemlendirici ve tahriş etmeyen formülüyle
Healinghand
Mağnezyum Losyonu’nu cilt üzerinde düzenli
ve sürekli kullanarak, el ve ayak yanmaları, huzursuz
bacak sendromu, eklem ve kas ağrılarınızı
hafifletmeye,rahatlatmaya yardımcı olur.
Bu makale, bir çok kaynaktan derlenerek oluşturulmuştur.
Referanslar
1- National Institutes of Health Office of Dietary Supplements: Magnesium Fact Sheet for Health Professionals https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/. Accessed 9/2/2019.
2- Orchard TS, Larson JC, Alghothani N, Bout-Tabaku S, Cauley JA, Chen Z, LaCroix AZ, Wactawski-Wende J, Jackson RD. Magnesium intake, bone mineral density, and fractures: results from the Women’s Health Initiative Observational Study. Am J Clin Nutr. 2014 Apr;99(4):926-33.
3-Farsinejad-Marj M, Saneei P, Esmaillzadeh A. Dietary magnesium intake, bone mineral density and risk of fracture: a systematic review and meta-analysis. Osteoporos Int. 2016 Apr;27(4):1389-1399.
4-Gröber U, Schmidt J, Kisters K. Magnesium in Prevention and Therapy. Nutrients. 2015 Sep 23;7(9):8199-226
5-Volpe SL. Magnesium in disease prevention and overall health. Adv Nutr. 2013 May 1;4(3):378S-83S.
6-Tarleton EK, Littenberg B. Magnesium intake and depression in adults. J Am Board Fam Med. 2015 Mar-Apr;28(2):249-56.
7- Kirkland AE, Sarlo GL, Holton KF. The Role of Magnesium in Neurological Disorders. Nutrients. 2018 Jun 6;10(6).
8- FDA Announces Qualified Health Claim for Magnesium and Reduced Risk of High Blood Pressure https://www.fda.gov/food/cfsan-constituent-updates/fda-announces-qualified-health-claim-magnesium-and-reduced-risk-high-blood-pressure. Accessed 3/4/2023.
9- Evert AB, Boucher JL, Cypress M, Dunbar SA, Franz MJ, Mayer-Davis EJ, Neumiller JJ, Nwankwo R, Verdi CL, Urbanski P, Yancy WS Jr. Nutrition therapy recommendations for the management of adults with diabetes. Diabetes Care. 2013;36:3821-42.
10-Dai Q, Zhu X, Manson JE, Song Y, Li X, Franke AA, Costello RB, Rosanoff A, Nian H, Fan L, Murff H. Magnesium status and supplementation influence vitamin D status and metabolism: results from a randomized trial. The American journal of clinical nutrition. 2018 Dec 1;108(6):1249-58.
11- Sakaguchi Y. The emerging role of magnesium in CKD. Clinical and Experimental Nephrology. 2022 May;26(5):379-84.
12- Deng X, Song Y, Manson JE, Signorello LB, Zhang SM, Shrubsole MJ, Ness RM, Seidner DL, Dai Q. Magnesium, vitamin D status and mortality: results from US National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001 to 2006 and NHANES III. BMC medicine. 2013 Dec;11(1):1-4.
13-Cazzola R, Della Porta M, Manoni M, Iotti S, Pinotti L, Maier JA. Going to the roots of reduced magnesium dietary intake: A tradeoff between climate changes and sources. Heliyon. 2020 Nov 1;6(11):e05390.
14-Moshfegh A, Goldman J, Ahuja J, Rhodes D, LaComb R. What We Eat in America, NHANES 2005-2006: Usual Nutrient Intakes from Food and Water Compared to 1997 Dietary Reference Intakes for Vitamin D, Calcium, Phosphorus, and Magnesium. U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. 2009. https://www.ars.usda.gov/ARSUserFiles/80400530/pdf/0506/usual_nutrient_intake_vitD_ca_phos_mg_2005-06.pdf. Accessed 9/2/2019.
15- Razzaque MS. Magnesium: are we consuming enough?. Nutrients. 2018 Dec 2;10(12):1863.
16-Garrison SR, Allan GM, Sekhon RK, Musini VM, Khan KM. Magnesium for skeletal muscle cramps. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Sep 12;(9):CD009402.
17- https://magnesiumlotionshop.com/ref/26/
18- https://www.amazon.com/Ancient-Minerals-Magnesium-Zechstein-Chloride/dp/B06XXP8YRL?ref_=ast_sto_dp
Yorumunuzu bırakın
Not: HTML ye dönüştürülmez!