İyi
stoklanmış şifalı otlarla dolu mutfağınız olmadan, sonbahar aylarına girdiğimiz bu günlerde hastalanma riskiyle karşı karşıya kaldığınızda tırnaklarınızı yiyor olabilirsiniz.
Yerel bitki
mağazanız kapılarını geçici olarak kapatmış olabilir ve
çevrimiçi perakendecilerin malzemeleri ülke çapında ve dünya
çapında şifalı bitki gönderme kapasiteleri hızla
tükeniyor.
Şans eseri, baharat dolabınız, buzdolabınızın
sebzelik çekmecesi ve hatta belki arka bahçeniz bile size grip ya
da diğer solunum yolu virüsleri durumunda destekleyici bitkisel
eylemlerin çoğunu sağlayabilir!
Ve bu şifalı otların soğuk algınlığı ve grip mevsiminde yeni favori destek malzemeniz haline geldiğini göreceksiniz!
Bir çoğumuzun
mutfağında zaten geniş bir bitkisel eczane var. Otlar ve
baharatlar çok eski zamanlardan beri dünya çapında kullanılmış,
sıkıştırılmış ve kaynayan tencere ve tavalara atılmıştır.
Bu
bitkilerin çoğu, davetkar aromalarını ve tatlarını, yalnızca
sindirime yardımcı olmakla kalmayıp aynı zamanda dolaşımı
iyileştiren, terlemeyi teşvik eden, toksin atıcı özelliği
olan uçucu yağ içeriklerine borçludur.
patojenleri yok eder
ve vücudun mukusun giderilmesine yardımcı olur.
Mutfak otları
ve baharatları gibi birçok yabani bitki de yenilebilir ve bitkisel
arasındaki çizgide yürür, vücudumuzun düzgün çalışması
için ihtiyaç duyduğumuz gerekli besinleri sağlar ve böylece
dengeyi bulmalarına yardımcı olurken aynı zamanda çeşitli
bitkisel eylemler de sağlar. En güçlü yabani müttefiklerimizin
çoğu ilkbaharda mevcuttur ve bu, onları hasat etmek ve günlük
kullanıma ve ayrıca spesifik solunum desteğine hazırlamak için
mükemmel bir zamandır.
Mutfak’tan
Narenciye (Citrus
spp.)
Sarımsak (Allium
sativum)
Zencefil (Zingiber
officinale)
Soğan (Allium
cepa)
Narenciye
(Mandalina
ve Portakal .)
meyve ve kabukları
Çeşitli narenciye (Citrus spp.)
meyvelerinin kabukları benzer özelliklere sahiptir ve bağışıklık
fonksiyonunu güçlendirmek ve solunum semptomlarını hafifletmek
için hepsi bir arada kullanılabilir. Ve onları faydalı kılan
sadece yüksek C vitamini içeriği değil!
Narenciyeler önemli miktarda uçucu yağ içeriğine sahiptir (portakal soyarken gözünüze fışkırttıysanız bunu farketmişsinizdir!), bu da narenciye kabuğunun antimikrobiyal ve balgam söktürücü niteliklerine katkıda bulunur.
Narenciye kabukları da
antiviral fayda sağlayabilir. Çeşitli bitki bileşenlerinin
antiviral doğası üzerine yakın zamanda yayınlanan bir rapor,
narenciye kabuklarında ve meyve suyunda bulunan bir flavonoid olan
hesperidin'in hem viral enfeksiyonu hem de replikasyonu inhibe etmek için (Utomo ve diğerleri, 2020) güçlü bir potansiyele sahip olduğunu buldu.
. Hesperidin özellikle limon, portakal ve
mandalinada yüksektir ancak greyfurt, misket limonu ve hatta nanede
de bulunur.
(Mentha x piperita) (Fenol Kaşifi, 2015).
Narenciye
kabuğu Çin tıbbında yaygın olarak kullanılmaktadır. Kabuğun
hem solunum hem de mide-bağırsak yolları için bir afiniteye sahip
olduğu düşünülmektedir. Kurutma eğilimindedir ve özellikle nem
ve balgam olduğunda (örneğin, mukuslu öksürük) faydalıdır.
Tek başına kullanmak yerine sıklıkla diğer şifalı bitkilerle
birleştirilir (Tierra, 1998) ve bu yazıda bahsedilen diğer şifalı
bitkilerin çoğuyla birleştirilebilir.
Bitkiselcilikte hem
kurutulmuş hem de taze rendelenmiş narenciye kabuğu
kullanılabilir. Narenciye kabuğunun kurutulması ve evinizdeki
eczaneye eklenmesi kolaydır; sadece eczaneden satın aldığınız
mumsuz, yıkanmış narenciye kabuklarını saklayın.
Marketten satın alın, kabuğun alt kısmındaki beyaz kısmı tıraş edin,
kabukları kuruması için bir sepete veya hatta bir tabağa koyun ve
serin ve karanlık bir yerde, hava geçirmez bir cam kavanozda
saklayın.
Nemli bir ortamda yaşıyorsanız, kurutma işlemini
tamamlamak için kabukları 45-60 dakika boyunca 150 derece F'lik bir
fırına koyabilirsiniz.
Bağışıklık sistemini güçlü
tutmak veya öksürük balgamını kesmek için günlük suyunuza veya
çayınıza narenciye suyu ekleyin veya biraz taze narenciye kabuğunu
rendeleyin (narenciye ve zencefil özellikle hoş bir çifttir!).
Taze
veya kurutulmuş kabuk ayrıca solunum buharı, öksürük şurubu
veya çay karışımında diğer bitkilerle birleştirilebilir.
Limonlu ve Ballı Elektrolit Suyu
Susuz kalmamak, viral
enfeksiyon sırasında hem kendinizi korumanın hem de kendinizi
desteklemenin anahtarıdır. Semptomlar ateş, ishal ve/veya kusmayı
içerdiğinde sıvı alımı özellikle önemlidir ve bu tarif
yalnızca sıvı alımını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda balgam
söktürmeyi teşvik etme avantajına da sahiptir!
İçindekiler
2
bardak (16 fl oz) su
2-3 yemek kaşığı (1-1½ fl oz) taze
sıkılmış limon suyu
1-2 yemek kaşığı çiğ bal
¼
çay kaşığı deniz tuzu
Talimatlar
1.
Malzemeleri, sıkı oturan bir kapağı olan yarım litrelik bir cam
konserve kavanozunda birleştirin.
2. Birleştirmek için
kuvvetlice sallayın.
3. Gün boyunca iç.
Sarımsak
(Allium
sativum) karanfil Sarımsak (Allium sativum) en az 5.000 yıldır
gıda ve bitki olarak kullanılmaktadır ve sarımsak bugüne kadar
en iyi araştırılan bitkilerden biridir.
Sarımsağın birçok
faydası arasında bağışıklık sistemini uyarıcı, balgam
söktürücü ve antimikrobiyal olması ve soğuk algınlığının
veya gribin ilk aşamalarında mükemmel destek sağlamasıdır!
Soğuk
algınlığı ve grip mevsiminde sarımsak kullanmanın en etkili
yollarından biri, vücudun solunum yolu enfeksiyonlarına karşı
tepkisini artırmaya yardımcı olan çiğ karanfil
yemektir.
Sarımsak, antiinflamatuar etkisinin yanı sıra
bağışıklık sistemini uyararak, mukusu incelterek ve ateşi
çözerek solunum yolu enfeksiyonu sırasındaki bazı
rahatsızlıkları da hafifletebilir.
Çiğ sarımsağı en
yüksek potansiyeliyle kullanmak için, taze sarımsağı
doğrayabilir veya ezebilir ve olduğu gibi almadan veya bir yemeğe
veya hazırlığa eklemeden önce 3-5 dakika bekletin ve
oksitlenmesini sağlayabilirsiniz.
Bu işlem, sarımsaktaki,
oksijen ve alliin amino asidini allisin ve diğer izotiyosiyanatlara
dönüştüren bir enzim tarafından aktive edilen kükürt açısından
zengin bileşiklerin salınmasına yardımcı olur; sarımsağın
gerçek gücünü elinde tutan bu koruyucu bileşiklerdir (Masé,
2013).
Sarımsak kullanırken unutulmaması gereken bir diğer
önemli nokta da ısının bu süreci devre dışı bırakmasıdır,
bu nedenle bağışıklık ve solunum desteği için çiğ sarımsak
kullanmak en iyisidir.
Not: Sarımsak,
mide-bağırsak hassasiyeti veya ülseri olan kişiler için bu
koşulları ağırlaştırabileceğinden önerilmez. Büyük
miktarlarda sarımsak kanı sulandırabilir, bu nedenle kan
sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız, hamileyseniz, doğum sonrası
dönemde veya emziriyorsanız yalnızca mutfaktaki miktarlarda
kullanın. Ayrıca cerrahi işlemlerden önce ve sonra 2 hafta
boyunca genel gıda kullanımlarının ötesinde kasıtlı sarımsak
tüketiminden kaçınmanız önerilir (Mills & Bone, 2005).
Sarımsak
Balı
Bu basit
tarif, sarımsağı başka bir antimikrobiyal süper gıda olan balla
birleştirir. Enfeksiyonu önlemek için sarımsak balı ve bal ile
ıslatılmış sarımsak dişleri düzenli olarak alınabilir.
Ayrıca hastalığın ilk belirtisinde veya boğaz ağrısını, öksürüğü, soğuk algınlığını, gribi veya sinüs enfeksiyonunu hafifletmek için de alınabilirler. Sarımsaklı balı sıcak bir fincan çaya karıştırıp kaşık kaşık yemeyi deneyin!
Not: Bal ve
sarımsak, Clostridium botulinum'un (botulizme neden olan patojen)
sporlarını barındırabilir.
C. botulinum sporlarının
büyümesinin nötr pH'ta, nemli bir ortamda veya oksijensiz bir
ortamda meydana gelme olasılığı daha yüksektir.
C.
botulinum sporlarının üreme olasılığı ve
risk daha düşüktür.
Yüksek asit (pH 4,6'nın altında), yüksek şeker veya
yüksek tuz içeriğine sahip preparatlarda botulizm riski daha
düşüktür (Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı Gıda
Güvenliği ve Denetim Servisi, 2010).
Balın yaklaşık %80'i
şekerdir, bu da onu yüksek şekerli yapar. Bal aynı zamanda pH
değeri 3,9 olan asidiktir (Ulusal Bal Oard, tarih belirtilmedi). Pek
çok kişi bu tarifi olduğu gibi kullansa da, bal sarımsak
tarafından seyreltildiğinden şeker içeriğinin düşmesine neden
olduğundan, bazı kişiler pH seviyelerini 4,6'nın altında tutmak
için bir pH metre kullanmayı ve bir miktar elma sirkesi eklemeyi
tercih eder.
İçindekiler
3 adet
sarımsak (Allium sativum) soğanı
Ham bal
Talimatlar
1.
Karanfilleri soyup ayırın ve doğrayın veya rendeleyin.
2.
Sterilize edilmiş, kuru bir kavanozu yaklaşık yarısına kadar
doğranmış sarımsak dişleriyle doldurun ve ardından bal ile
kaplayın. (Kavanozun üst kısmında hava boşluğu yoksa zararlı
bakterilerin çoğalma olasılığı daha yüksek olacağından
kavanozun üst kısmına kadar doldurmaktan kaçının.)
3.
Sarımsağın tamamının kaplandığından emin olmak için balı
sterilize edilmiş kuru bir kaşıkla karıştırın.
4.
Kavanozun kapağını kapatıp etiketleyin ve 3 aya kadar
saklayın.
5. Kullanmak için tonik olarak günde bir kez veya
aktif enfeksiyon sırasında günde 4-6 kez 1 çay kaşığı alın.
Zencefil
(Zingiber
officinale) köksap Zencefil (Zingiber officinale), yiyecek ve bitki
arasındaki sınırın üzerinde yer alan bitkilerden
biridir.
Kilerimizde de bitkisel kitlerimiz kadar yaygın
olduğundan ve uzun süre saklandığından, bitkisel preparatlara
erişiminiz olmadığında kendinizi soğuk algınlığı veya griple
karşı karşıya bulduğunuzda başvurabileceğiniz harika bir
kit!
Zencefil ateşli bir doğaya sahip, içinizi ısıtan bir bitkidir.
Dolaşımı ve enerjiyi uyararak vücuttaki sadece
bağışıklığı değil aynı zamanda sindirimi de destekleyen
“ateşi” artırır.
Isıtıcı doğası onu özellikle
soğuk, nemli ve durgun koşullar için faydalı kılar. Bir fincan
zencefil çayı, hava koşulları veya grip nedeniyle üşüyen
vücudu ısıtır ve terletici özelliği aynı zamanda ateşin
temizlenmesine de yardımcı olabilir.
Vücudun doğal ateş
üretme ve çözme eylemini desteklemenin yanı sıra, zencefil aynı
zamanda hafif mukolitik (mukus inceltici) ve balgam söktürücü
özelliklere de sahiptir.
Zencefilin solunum yolu
enfeksiyonlarına karşı spesifik bir antiviral olarak kullanımını
destekleyen araştırmaların yanı sıra birçok tarihsel kullanımı
da vardır (Buhner, 2013).
Zencefilin antiviral etkileri
arasında makrofaj aktivitesinin uyarılması, virüslerin hücre
duvarlarına yapışmasının önlenmesi ve virüssit görevi görmesi
yer alır. Bitki uzmanı Stephen Buhner, "Eğer zencefili
antiviral olarak kullanıyorsanız, taze meyve suyunun etkinliği
açısından aşılamaz" diyor (Buhner, 2013).
Elbette bu,
mevcut viral hastalık salgını sırasında mutlaka etkili olduğu
anlamına gelmez, ancak bu süre zarfında genel sağlığı
desteklemek için hangi yiyecek ve baharat seçeneklerinin en iyi
olduğunu merak ediyorsanız veya bu dönemde evde kendinize bakmanız
talimatı verildiyse. hastalık durumunda zencefil ulaşılabilir ve
hoş tada sahip bir seçenektir.
Hem taze hem de kurutulmuş
zencefil köksapı, çay veya solunum buharı karışımları,
tentürler, gliseritler veya şuruplarda diğer bitkilerle
birleştirilebilir. Taze zencefil ayrıca suyu sıkılıp saf olarak
alınabilir veya çaylara veya şuruplara eklenebilir. Ancak
zencefili bitkisel rejiminize dahil etmenin en iyi yolu onu
çorbalara, et sularına ve diğer birçok yemeğe eklemek
olabilir!
Güvenlik notu: Aktif safra taşı hastalığı olan
veya hamile olan kişiler zencefili yalnızca yemeklik miktarlarda
kullanmalıdır.
Zencefilin aşırı kullanımı mide yanmasına
ve sindirim sistemi tahrişinin diğer semptomlarına neden olabilir
(Gardner ve McGuffin, 2013).
Soğan
(Allium
cepa)
Markette veya çiftçi pazarında gördüğünüz
tüm o güzel soğanları (kırmızı, sarı, beyaz ve hatta
yeşil soğan) hepsi aynı türün Allium cepa çeşididir.
Bu
keskin kokulu sebze, binlerce yıldır yemek sofralarını
süslemiştir ve ayrıca bitkisel kullanım konusunda uzun bir halk
geleneğine sahiptir.
Nispi sarımsak (Allium sativum) gibi
soğan da uçucu yağlar ve kükürt içeren bileşikler açısından
zengindir ve bir ilaç olarak kullanılabilir.
antimikrobiyal
balgam söktürücü.
Soğan dünya çapında çeşitli geleneklerde soğuk algınlığı, öksürük, bronşit, astım ve ateş tedavisinde kullanılmaktadır (Grieve, 1971; Dünya Sağlık Örgütü, 1999).
Bitki uzmanı Michael Tierra'ya göre
soğan, özellikle tıkanıklık ve öksürük ile birlikte soğuk
balgam için endikedir. Bunları ayrıca bronşit, astım ve plörezi
vakalarında da kullanıyor (Tierra, 1998). Soğan aynı zamanda
antispazmodik özelliklere sahiptir ve üst solunum yollarındaki
spazmlar ve iltihaplanmalarda destekleyici olabilir (Skendari,
2003).
Soğan yemenin en popüler yolu elbette mutfakta
kullanmaktır (günlük dozunuzu almak için lezzetli bir soğan
çorbası deneyin!), ancak soğan bitkisel preparatlara da dahil
edilebilir.
Bal ile birleştirilmiş soğan suyu, öksürük
için geleneksel bir ev ilacıdır (Grieve, 1971) ve birçok aile,
çocuklarda (ve yetişkinlerde!) tıkanıklığı hafifletmek için
soğan lapasına başvurur.
Lapa, dahili olarak hiçbir şey
almanıza gerek kalmadan şifalı bitkileri kullanmanın harika bir
yoludur.
Soğan
Lapası
Lapa,
bitkisel materyalin cilde uygulandığı bitkisel bir preparattır.
Göğse uygulanan soğan lapası, sıkışmış balgamın hareketini
teşvik edecek şey olabilir.
Bu, özellikle mukusun
öksürülmesinin zor olduğu veya yapışkan mukusun mevcut olduğu
kuru öksürük durumunda faydalıdır.
Paranızın karşılığını
daha da fazla almak için, bitkisel buhar veya banyodan sonra lapayı
uygulamayı ve ardından güzel bir fincan yatıştırıcı çay
içmeyi deneyin!
Soğan hassas cildi tahriş edebileceğinden,
hassas cilde sahip olanlar patatesi dahil etmeyi veya soğanı
tamamen dışarıda bırakmayı tercih edebilir.
İçindekiler
1
soğan, soyulmuş ve/veya 1 patates
Talimatlar
1. Soğanı
ve/veya patatesi rendeleyin ve göğüs bölgesine uygulayın (bu
sırtüstü pozisyon gerektirir!).
2. Lapanın üzerine bir
ısıtma yastığı veya sıcak su şişesi yerleştirin (rendelenmiş
sebze ile ısıtma yastığı/sıcak su şişesi arasına bir havlu
koymanız gerekebilir).
3. Günde birkaç kez tekrarlayın.
Kaynaklar :
Herbal Academy E- book
Buhner, S.H. (2013). Herbal antivirals. North Adams, MA: Storey Publishing.
Cech, R. (2000). Making plant medicine. Williams, OR: Horizon Herbs.
American Herbal Products Association’s botanical safety handbook (2nd ed.). Boca Raton, FL: CRC Press. Gladstar, R. (2012).
Rosemary Gladstar’s medicinal herbs. North Adams, MA: Storey Publishing. Grieve, M. (1971). A modern herbal (Vols. 1-2).
New York, NY: Dover Publications. (Original work published 1931). Masé, G. (2013). The wild medicine solution: Healing with aromatic, bitter and tonic plants.
Rochester, VT: Healing Arts Press. McIntyre, A., & Boudin, M. (2012). Dispensing with tradition: A practitioner’s guide to using Indian and Western herbs the Ayurvedic way.
Great Rissington, UK: Artemis House. Mills, S., & Bone, K. (2005). The essential guide to herbal safety. St. Louis, MO: Elsevier Inc.
Nabavi, S.M., Marchese, A., Izadi, M., Curti, V., Daglia, M., & Navavi, S.F. (2015).Plants belonging to the genus Thymus as antibacterial agents: From farm to pharmacy. Food Chemistry, 173, 339-347. http://doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.10.042
National Honey Board. (n.d.). pH and acids in honeys.Retrieved from https://www.bjcp.org/mead/ph_acid.pdf
Pole, S. (2012). Ayurvedic medicine. Philadelphia, PA: Singing Dragon.
Sestili, P., Ismail, T., Calcabrini, C., Guescini, M., Catanzaro, E., Turrini, E., … Fimognari, C. (2018).
The potential effects of Ocimum basilicum on health: A review of pharmacological and toxicological studies.
Expert Opinion on Drug Metabolism & Toxicology, 14(7), 679-692. http://doi.org/10 .1080/17425255.2018.1484450
Skendari, G. (2003).Herbal vade mecum. Rutherford, NJ: Hebacy Press.
The Phenol Explorer. (2015).Hesperidin. [Database.] Retrieved from http://phenol-explorer.eu/contents/polyphenol/207
Tierra, M. (1998).The way of Chinese herbs. New York, NY: Pocket Books.
United States Department of Agriculture Food Safety and Inspection Service. (2010). Clostridium botulinum. Retrieved from https://www.fsis.usda.gov/wps/wcm/connect/a70a5447-9490-4855-af0de617ea6b5e46/Clostridium_botulinum.pdf?MOD=AJPERES
Utomo, R.Y., Ikaweti, M., & Meyanto, E. (2020). Revealing the potency of citrus and galangal constituents to halt SARS-CoV-2 infection. Preprints, 2020030214. http://doi.org/10.20944/preprints202003.0214.v1
World Health Organization. (1999). WHO monographs on selected medicinal plants, vol. 1. Geneva,
Switzerland: World Health Organization.
Yorumunuzu bırakın
Not: HTML ye dönüştürülmez!