Mutfakta kullanılan antienflamatuvar (İltihap önleyici ) bitkiler
İnflamada kullanılan mutfak bitkileri
“Enflamasyon” terimi tipik olarak aşırı aktif veya uzun süreli bir bağışıklık tepkisine karşılık gelir.
Örneğin kardiyovasküler sistemde iltihaplanma endotel seviyesinde (kan damarlarının iç astarı) meydana gelir ve ateroskleroz ile bağlantılıdır.
Bu iltihaplanma, yüksek kolesterole ek olarak koroner arter hastalığına da katkıda bulunabilir.
Diğer yaygın enflamatuar bozukluklar arasında astım, artrit, enflamatuar bağırsak hastalığı, pelvik enflamatuar hastalık ve akne bulunur.
Diyet ve yaşam tarzı, vücudumuzdaki iltihaplanma süreçlerini teşvik etmede veya azaltmada rol oynayabilir.
Anti-enflamatuar yiyecekler, bitkisel besinler ve antioksidanlar (çoğu renkli meyve ve sebzeler anti-enflamatuardır) bakımından zengin, işlenmemiş bitkisel yiyeceklerin yanı sıra avokado ve fındıkta bulunan tekli doymamış yağları içerir.
Yüksek iltihaplanma seviyelerine bağlı yiyecekler arasında rafine karbonhidratlar (beyaz ekmek, hamur işleri vb.), Kızarmış yiyecekler, şeker, soda, işlenmiş et ve margarin bulunur (Harvard Tıp Okulu, 2017).
Birçok mutfak bitkisi antiinflamatuardır. Bunlar arasında sarımsak ( Allium sativum ), maydanoz ( Petroselinum crispum ) , zerdeçal ( Curcuma longa ), tarçın ( Cinnamomum spp.), Karabiber ( Piper nigrum ), zencefil ( Zingiber officinale ), yeşil çay ( Camellia sinensis ), mercanköşk ( Origanum majorana ), karanfil ( Syzygium aromaticum ) , biberiye ( Rosmarinus officinalis ) ve safran ( Crocus sativus ).
Anti-Enflamatuar Mutfak Otları’ndan Zerdeçal – Curcuma longa (Zingiberaceae) – Köksap
Kuzeni zencefil ( Zingiber officinale ) gibi, zerdeçalın kullanılan kısmı köksaptır – yeraltında büyüyen yatay bir gövde. Zerdeçal kökü, canlı sarı rengini curcuminoids adı verilen bir grup polifenolik bileşikten alır.
Toplu olarak, bu curcuminoidlere bazen “curcumin” adı verilir. Curcuminoids, önemli miktarda araştırma ilgisi çekmiştir ve bazen zerdeçaldaki birincil anti-inflamatuar bileşik olarak kabul edilir. Bununla birlikte, diğer bileşiklerin de biyoaktiviteye ve klinik ilgiye sahip olduğu gösterilmiştir (Bone & Mills, 2013)
ve tüm bitki özündeki çok sayıda bileşiğin sinerjisi için argüman, sonunda hem bilim hem de geleneğe sahip olabilir.
Eylemler: Antiinflamatuar, antioksidan, gaz giderici, kolagog, hepatik, hipolipidemik, hipoglisemik
Enerjetik: Isınma
Kullanım : Zerdeçal en iyi kas-iskelet sistemi iltihabı olarak bilinir; bununla birlikte, anti-enflamatuar, antioksidan ve immün düzenleyici etkileri tüm vücuda yayılır.
Kaynak : COURSE STUDY WORKSHEET, THEHERBALACADEMY.COM / Herbal Academy Bitkisel Giriş Dersi
Yorumunuzu bırakın
Not: HTML ye dönüştürülmez!