Taze Bitki ve Çiçekler Evde Nasıl Kurutulmalıdır?
Yazarlar : Ervin Evans ve Jeanine Davis
Kurutma, bitkileri korumanın geleneksel yöntemidir. Otlar temizse ıslatmayın. Değilse yapraklardaki tozu ve kiri durulayın, fazla suyu sallayın ve tüm yüzey nemi buharlaşana kadar bitkileri kağıt havlular veya bulaşık bezleri üzerinde kurumaya bırakın.
Ölü veya hasar görmüş yaprakları çıkarın. Ardından, sapları sicim veya ip ile küçük demetler halinde bağlayın ve güneşten uzak, ılık, kuru, havadar bir yerde baş aşağı asın. Küçük, gevşek demetler yaptığınızdan ve her demet çevresinde iyi hava sirkülasyonu sağladığınızdan emin olun.
Güneşten gelen UV ışınları, çiğ ve dondan kaynaklanan nem birçok bitkinin rengini değiştirebilir ve kalitesini ciddi şekilde düşürebilir. Bu nedenle, bitkileri iç mekanda büyük, boş bir dolapta, tavan arasında veya bir odanın kullanılmayan köşesinde kurutmak en iyisidir.
Kurutma otları, bir mutfakta veya kilerde oldukça çekici bir kurutma gibi görünür. Bu yerlerden hiçbiri pratik değilse, otlar bir ahırda, barakada veya (en az arzu edilen) bir sundurma örtüsü altında kurutulabilir. Adaçayı, kekik, yaz kokusu, dereotu ve maydanoz kolayca kurutulur. Fesleğen, tarhun ve nane, çabuk kurutulmazsa küflenebilir ve rengi değişebilir.
Bitkileri demet halinde kurutmak için asmanın bir alternatifi, bitkileri pencere perdelerine yaymaktır. Demetleri sandalyelerin arkasına asın. Eşit kurumasını sağlamak için yaprakları sık sık çevirin.
Tohumlu
bitkileri havayla kurutmak için,
otları küçük demetler halinde bağlayın ve kenarlarında
delikler açılmış bir kağıt torba içinde asın. Torbayı, hava
sirkülasyonu iyi olan karanlık bir alana asın. Tohumları kuruyken
toplayın ve sert ışık geçirmez kaplarda saklayın.
Mikrodalgayla kurutma, az miktarda bitkinin kurutulması için hızlı ve kolay bir yöntemdir. Kuru kağıt havluların arasına tek bir kat temiz, kuru yaprak koyun ve bunları yüksek güçte 1 ila 2 dakika mikrodalgaya koyun.
Kurutma, bitkinin nem içeriğine ve mikrodalga fırının watt değerine göre değişecektir. Yaprakları soğumaya bırakın. Kırılgan değillerse, 30 saniye yeniden ısıtın ve tekrar test edin.
Gerektiği kadar tekrarlayın. Kalın yapraklı bitkilerin mikrodalgaya atılmadan önce birkaç gün hava ile kurutulması gerekebilir.
Otları kurutmak için geleneksel fırınlar da kullanılabilir. Otları kurabiye yapraklarına yayın ve mümkün olan en düşük sıcaklık ayarında kurutun. Ev gıda kurutucuları ayrıca bitkileri kurutmak için mükemmel bir iş çıkarır. Kurutucu ile sağlanan talimatları izleyin.
Otlar kırılgan olduklarında ve kolayca parçalandıklarında yeterince kurudur. Yapraklar kuruduğunda, saplarından ayırın ve yaprakları sıkı kapaklarla sıkı kaplarda paketleyin. Cam veya sert plastik en iyisidir, ancak ağır hizmet tipi fermuarlı plastik torbalar da kullanılabilir.
Tam tadı korumak için, kullanmaya hazır olana kadar yaprakları ezmekten kaçının. Kurutulmuş otları güneş ışığından, nemden ve ısıdan uzak, serin ve kuru bir yerde saklayın. Doğru şekilde saklandığında birçok bitki bir yıl saklanabilir.
Yorumunuzu bırakın
Not: HTML ye dönüştürülmez!